Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
979
Gyök alatt 1-x+ gyök alatt 1+x=1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Negyzetre emeles.

1-x+1+x=1
2 nem =1
0

 1-x + 1+x =1 / négyzetre emeljük (gyök eltüntetése)
1-x+1+x=1
2=1

2 nem egyenlő 1-el, így egyenlőtlenség
0

Emberek, nem úgy kell négyzetre emelni!!!
 1-x  +  1+x  = 1

Először kikötések:
1-x ≥ 0 → x ≤ 1
1+x ≥ 0 → x ≥ -1
Tehát -1 ≤ x ≤ 1

Négyzetre emelünk:
1-x + 2· 1-x  ·  1+x  + 1+x = 1
 (1-x)·(1+x)  = -1
 1-x²  = -1
A bal oldal pozitív, a jobb pedig negatív, ez nem lehet.
Tehát nincs megoldás.
(Ezért végülis felesleges volt kikötéseket tenni, de akkor is jobb, ha hozzászokunk...)

Ha nem negatív lenne, akkor most megint négyzetre kellene emelni, stb.
0