Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömeg/anyagmennyiség százalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
2186
Összeöntünk 120 g 40 tömeg%-os és 40 g 10tömeg %-os salétromsavoldatot. Hány tömeg%-os, illetve hány anyagmennyiség%-os oldatot kapunk
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az biztos, hogy ha összeöntünk 120 és 40 g oldatot, akkor végül 160 g oldatot nyerünk. Ezután már csak azt kellene kiszámolni, ebben mennyi salétromsav van. Az első oldatban lévő salétromsav tömege 120×40/100=48 g, míg a másodikban 40×10/100=4 g. Összeöntéskor a salétromsav mennyisége is összeadódik, azaz 48+4=52 g lesz belőle. Ekkor pedig a tömegszázalék:
W=52/160×100=32,5%

Az aynagmennyiség%-hoz pedig ki kell számolni az összetevők anyagmennyiségét külön-külön. A salétromsav tömege 52 g, moláris tömege 63 g/mol. Így anyagmennyisége 52/63=0,825 mol. A víz tömege 160-52=108 g, moláris tömege 18 g/mol, így anyagmennyisége 108/18=6 mol. Így az össz.anyagmennyiség a kettő összege, 6,825 mol, így pedig a salétromsav anyagmennyiség%-a: x=0,825/6,825×100=12,09%
Módosítva: 9 éve
1