Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi az eredeti szám?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
549
Egy kétjegyű szám második számjegyeinek összege 13. Ha az eredeti számjegyeket felcseréljük, akkor az új szám és az eredeti szám különbsége 9. Mi az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Ahhoz, hogy az eredeti szám és a "megfordított" szám különbsége csak 9 legyen, a két számnak majdnem ugyanakkorának kell lennie, agész pontosan eggyel kell eltérniük. Pl 54, 65, stb. Az lesz a jó, amelyiknek a számjegyeinek összege 13. Ez pedig a 76.
0

Bizonyára nem a "második számjegyeinek", hanem a "számjegyeinek" az összege 13.
a+b = 13
A szám értéke 10a + b
Megfordítva: 10b+a
Különbségük: (10b+a) - (10a+b) = 9
Felbontva a zárójelet: 9b - 9a = 9
vagyis b-a = 1

Tudjuk tehát, hogy b-a = 1 és a+b = 13
Ezt az egyenletrerndszert kell megoldani.
b-a = 1
b+a = 13
--- adjuk össze őket:
2b = 14 → b = 7
b-a = 1 → a = 6

67 a szám.
0