Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
2336
Sziasztok! Tudnátok írni a tömegszázalékkal kapcsolatos számításokat? Az minden fajta kiszámítási variációra szükségem lenne! Pl cukoroldatbol elpárologtatunk x g vizet,összekeverünk 300 g 15%-os és 600g 32%-os cukoroldatot stb.... Ilyen fajta számításokbol kellene az összes variációra egy példa feladat! Előre köszönöm a segítségeket! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Elpárologtatás, hozzáöntés:

100 g 6 tömeg%-os oldatunk van. Hány tömeg%-os lesz, ha
a) 300 g tömegűre higítjuk?
b) 50 g tömegűre higítjuk?
c) 100 g vizet öntünk hozzá?
d) 40 g vizet elpárologtatunk belőle?

Megoldás:
100g oldatban 6g oldott anyag van
a) ha hígítjuk, akkor az oldott anyag tömege nem változik, de az egész oldaté igen. Tehát 300g oldatban lesz most 6g oldott anyag. százalék: 6/300 × 100% = 2%
b) ha 100g-os akkor HÍGÍTANI 50g-ra nem lehet... elírás?
c) ha kap 100g vizet, akkor összesen 200g oldat lesz és még mindig 6g oldott anyag. százalék: 6/200 × 100% = 3%
d) ha 40g víz elmegy, akkor az oldat tömege 40g-mal csökken, azaz 60g-os lesz. még mindig 6g oldott anyag van. százalék: 6/60 × 100% = 10%

1

250 g 6 tömeg%-os sóoldatból 100 g vizet elpárologtatunk.
a) Hány gramm oldatot kapunk?
b) Hány gramm víz van az új oldatban?
c) Hány gramm só van az új oldatban?
d) Hány tömeg%-os az új oldat?

Megoldás:
250g oldatban 6% oldott anyag az 15g. Ha 100g víz elpárolog, akkor az oldat tömege 100g-mal csökken, az oldott anyag marad ugyanannyi. Tehát 150g oldatban van most 15g oldott anyag.
d) 15/150 × 100% = 10%
b) 150g oldatban 15g a só, tehát a maradék víz... 150-15= 135g
c) a só tömege nem változott, tehát 15g
1

1