Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS FIZIKA!

Főoldal » Középiskola » Fizika
473
Egymástól 40 cm távolságra lévő pontszerű testek 4,2·10-⁸C és -3·10-⁷C
töltéssel rendelkeznek. Milyen nagyságú és irányú elektromos erőt fejtenek ki egymásra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r = 40 cm = 0,4 m
Q₁ = 4,2 · 10-8 C
Q₂ = -3 · 10-7
F = ?
---------------------------------
Coulomb-törvénye alapján:
F = k · (Q₁ · Q₂)/r²
ahol k a Coulomb-féle arányossági tényező, és
k = 8,988 · 10⁹ Nm²/C²
-----------------------------------------------------
F = 8,988 · 10⁹ Nm²/C² · (4,2 · 10-8 C · -3 · 10-7)/(0,4 m)²
F = -7 · 10-4 N

A negatív előjel az eredményben csak annyit jelent, hogy a két töltés vonzza egymást (vagyis az erő iránya a másik töltés felé mutat).
0