Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!!Matematika S.O.S!!Köszönöm szépen!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1162
Szöveges - Egyszerű egyenletekkel megoldható

1. Oldd meg a feladatokat ábra segítségével, következtetéssel vagy egyenletek használatával!
Viktor szobájában 3-szor annyi CD van, mint Bettiében. Tudjuk, hogy összesen kettejüknél 120
található. Kinél mennyi van?
Évi zsebében 320 fillérrel több van, mint Dani pénzének 1/4 része. Kettejüknél összesen 1740 fillér
van. Mennyi pénzük van külön-külön?
Cili tárcájában 275 forinttal kevesebb van, mint Viktor pénzének háromszorosa. Kettejük összesen
1770 forinttal rendelkezik. Hány forintjuk van külön-külön?
Három testvér 1200 eurót nyert. A legidősebb kapta meg a nyeremény felét, míg a legkisebb testvér a
maradék 1/5 részét, a többi a középsőé lett. Kinek hány € ütötte a markát?
Három testvér 3540 dollárt nyert. A legidősebb kapta meg a nyeremény felét, míg a legkisebb testvér
a maradék 1/2 részét, a többi a középsőé lett. Kinek hány $ ütötte a markát, ha még a kifizetés (és így
osztozkodás) előtt levontak 200$ adót?
Cilinek a LOTTO-n 3-as találata volt. A nyereménye 2/6 részét öccsének, 1/8 részét nővérének adta, a
maradék 2500 Forintot pedig megtartotta. Mennyit nyert összesen?
Zoli szülinapi tortájának 1/6 részét Évi, 2/6 pedig Betti ette meg, a maradék 140 g lett az ünnepelté.
Mekkora volt a torta eredetileg?
Egy színházi előadásra jegyeket értékesítettek, melyekből 180 db-ot nem sikerült eladni. 20 %-ot
online vásároltak meg a nézők, 2/5 részt jegyirodákban, 460 db-ot pedig a helyszínen. Eredetileg
mennyi jeggyel készültek?
Alsópusztán 2-szor annyian élnek, mint Felsőpusztán, Középpusztán pedig ötszöröse a lakosok
száma Felsőpusztához képest. A három település össz lélekszáma 11520 fő. Mennyien élnek a
falvakban külön-külön?
Alsópusztán 4-szor annyian élnek, mint Felsőpusztán, Középpusztán pedig 1/4-e a lakosok száma

Felsőpusztához képest. A három település össz lélekszáma 8640 fő. Mennyien élnek a falvakban külön-
külön?

Három egymást követő páros szám összege 840.Melyek ezek a számok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Viktor: 3x
Betti: x
Összesen: 120

3x + x = 120
4x = 120 /:4
x = 30

Viktor: 3*30 = 90 db CD
Betti: 30 db CD
Összesen: 90 + 30 120 db CD


Öszesen: 1770 Ft
Cili: 3x - 275
Viktor: x

3x – 275+x = 1770
4x – 275 = 1770 /+275
4x = 2045 /:4
x = 511,25  511 Ft

Cili: 3*511-275 = 1258 Ft
Viktor: 511 Ft
Összesen: 1258 + 511 = 1770 Ft



Összesen: 1200 euró
Legidősebb: 1200*1/2 = 600 euró
Középső: 1200 – (600 + 120) = 1200 – 720 = 480 euró
Legkisebb: 600*1/5 = 120 euró
600 + 480 + 120 = 1200



Összesen: 3540 dollár
Legidősebb: 3540*1/2 = 1770 dollár
Középső: 3540 – (1770 + 885) = 3540 – 2655 = 885 dollár
Legkisebb: 1770*1/2 = 885 dollár
1770 + 885*2 = 3540



Öszesen: x
Öccse: 2/6x
Nővére: 1/8x
Cili: 2500 Ft

2/6x + 1/8x + 2500 = x
8/24x + 3/24x + 2500 = x /*24
8 + 3 + 2500 = 40x
2511 = 40x /:40
62,775 = x
63 = x

Öccse: 2/6*63 = 126/6 = 21 Ft
Nővére: 1/8*63 = 7,875 Ft
21 + 7,875 + 2500 = 2528,875 Ft  2529 Ft



Összes jegy: x
Nem adtak el: 180 db
Online vásárolták: 20/100x = 1/5x
Jegyirodában: 2/5x
Helyszínen: 460 db

180 + 1/5x + 2/5x + 460 = x /*5
180 + 1 + 2 + 460 = 5x
643 = 5x /:5
129 = x

Online vásároltak: 1/5*129 = 26 db
Jegyirodában: 2/5*129 = 258/5 = 52 db
Összesen: 180 + 26 + 52 + 460 = 718 db



Felsőpuszta: x
Középpuszta: 2x
Alsópuszta: 5x
Összesen: 11520 fő

x + 2x +5x = 11520
8x = 11520 /:8
x = 1440

Felsőpuszta: 1440 fő
Középpuszta: 2*1440 = 2880 fő
Alsópuszta: 5*1440 = 7200 fő
Összesen: 1440 + 2880 + 7200 = 11520 fő
1