Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1582
Sziasztok! Ez a feladat kifogott rajtam. 50,0 cm3 20°C-os ( 1,0 g/cm3 sűrűségű) desztillált vízbe 4,00 g Kálium-permanganátot szórunk. Feloldódik-e az összes só? Ha nem, mennyi marad feloldatlanul?
Ezután az edény tartalmát 50°C-ra melegítjük. még hány g hipermangánt szórhatunk az edénybe, ami feloldódik.
(A KMnO4 telített oldata 20°C-on 6,0 m/m%-os, 50°C-on 14,5 m/m%-os) Előre is köszi! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A 6%-os oldat azt jelenti, hogy az oldatban 94 g víz és 6 g hipermangán van. Mivel ez telített oldat, ennél többet már nem lehetne ugyanennyi vízben oldani.
Ha mi 50 cm3 (ami 50 g, mivel a víz sűrűsége 1 g/cm3) vízben akarunk feloldani 4 grammot, akkor arányossággal ki kell számolni, maximálisan mennyi oldódhat ennyi vízben:

94g víz: 6g KMnO4
50 g víz: 6/94×50=3,19 g KMnO4

Tehát ennyi vízben max. 3,19 g oldódik 20 °C-on, tehát nem fog feloldódni mind, 4-3,19=0,81 g nem fog tudni feloldódni benne.

50 °C-ra melegítve hasonló a helyzet, csak ott 85,5 g vízben van oldva 14,5 g KMnO4, azaz 50 g vízben: 14,5/85,5×50=8,48 g hipermangán oldódna. Ez mivel már több, mint az eredeti 6 g, még azon túl is fel lehet benne oldani 8,48-6=2,48 g-ot.
0