Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Biosz SOS

354
Mi a D vitamin feladata és a Napnak mi a köze hozzá?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
D vitamin, Nap
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

3
Szia. A D vitamin a csontok megfelelő növekedéséhez szükséges. Ez zsírban oldódó vitamin, szóval csak nagyon ritkán kell pótolnunk. Így van köze a Naphoz, mert abból nyerjük a D vitamin nagy részét. :)
1

Szia!

A D vitamin szabályozza (segíti) a kalcium szervezetbe jutását, ezáltal a csontozat megfelelő állapotáért felel. Hiányában a csontok gyengék lesznek, könnyen törnek. Ha már csecsemőkorban jelentkezik hiánya, a gyermek lábai (mivel nem bírják el a súlyt) meggörbülnek, ezt a betegséget nevezik angol-kórnak (azért mert Angliában volt először probléma, hogy a szegény negyedekben a csecsemők nem voltak eleget napon és nem keletkezhetett szervezetükben D vitamin).
Mint már említettem a szervezetben keletkezik, a nap UV sugarai a bőrben átalakítanak egy, a táplálékokban mindig előforduló vegyületet (ergoszterol, talán fontos), melyből ezáltal D vitamin (egész pontosan D3) keletkezik. Mivel a kiindulási vegyületet a táplálkpzással bőven elegendő mennyiségben vesszük magunkhoz, nem alakulhatna ki hiánybetegség, kivéve mikor télen nem vagyunk eleget napon.
1

Szia!
A D-vitamin fő hatása hogy növeli a kalcium felszívódását a vékonybélbol, illetve csökkenti a kalcium kiválasztodasat a vesen keresztül. Így nélkülözhetetlen a kalcium anyagcserenkben és igen, közvetve a csontok fejlődésehez is kell.
A naphoz a közé a következő: a D vitamin hatásos (aktív) formája a bevitt esszenciális (alapvetően bennünk nem képződő) szubsztratokbol jön létre. Ennek az átalakulásnak egy lépésehez szükséges a napfény.
1