Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 2

Főoldal » Középiskola » Kémia
570
Egy vegyipari üzemben metán klórozásával szén-tetrakloridot állítanak elő. Mekkora térfogatú standard nyomású és 25oC hőmérsékletű metán szükséges 1 tonna szén-tetraklorid előállításához? Mekkora térfogatú azonos állapotú klór szükséges a folyamathoz, ha a gyártás során 5,0%-os klórveszteség történik? Írja le a folyamat egyenletét is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CH₄ + 4 Cl₂ = CCl₄ + 4 HCl

1 mol metán kell 1 mol szén-tetrakloridhoz.
1 kmol metán kell 1 kmol szén-tetrakloridhoz.

1 kmol szén-tetraklorid tömege: 12+4*35,5 = 154 kg = 0,154 t

24,5 m³ metán szükséges 0,154 t szén-tetrakloridhoz.
24,5/0,154= 159,1 m³ metán szükséges 1 t szén-tetrakloridhoz.

Mennyi klór kell ehhez?
1 mol metánhoz kell 4 mol klór.
24,5 dm³ metánhoz kell 4-szer ennyi, 98 dm³ klór.
159,1 m³ metánhoz kell 4-szer ennyi, 4*159,1= 636,4 m³ klór (ez a 100%, de 5,0% veszteség van, tehát ennyivel több klór kell)

636,4 + 636,4*0,05= 668,2 m³ klór kell.
1