Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány mol kén dioxid keletkezik?

Főoldal » Középiskola » Kémia
863
Hány dm3 standardállapotú levegő szükséges 0,2 kg kén teljes égetésez , és hány mol kén-dioxid keletkezik? ( a levegő 21% térfogat%-a oxigén)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kén, oxigén, térfogat%
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A reakcióegyenlet:

S+O2=SO2

A kén atomtömege 32 g/mol, így 0,2 kg (200 g) kén anyagmenyisége: n=200/32=6,25 mol.
A reakcióból látható, hogy ugyanennyi oxigén szükséges és ugyanennyi kén-dioxid is fog keletkezni. Mivel standard állapotban a moláris térfogat 24,5 dm3/mol, ezért 6,25 mol kén-dioxid 6,25×24,5=153,1 dm3 térfogatú.
Oxigénből is ugyanennyire van szükség, de azt a levegő csak 21%-ban tartalmazza, így abból jóval több kell, V=153,1/0,21=729,2 dm3.
0