Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
485
Mennyi a pH-ja annak az oldatnak, amelyet úgy kapunk, hogy 1 dm³ vízben feloldunk 0,44 g szén-dioxidot? A szénsav első hidrogénjének disszociációfoka 0,1%, a disszociáció második lépése elhanyagolható.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A szén-dioxid oldódása vízben:
CO₂ + H₂O ⇔ H₂CO₃

A válaszhoz mol/dm³ koncentrációban kell számolni, mert a pH definíciójában a H-ionok M koncentrációjának negatív 10es alapú logaritmusa van.

1 mol szén-dioxid tömege 12+2*16=44 g/mol

kiindulási koncentráció 0,01 mol/dm³

disszociál 0,1%, tehát a 0,01 M 0,001-szeres mennyisége = 10-5

A szénsav disszociációja:
H₂CO₃ + H₂O ⇔ HCO₃- + H₃O+

1 mol szénsavból 1 mol oxóniumion keletkezik, tehát
10-5 mol szénsavból 10-5 mol oxóniumion keletkezik.

Mivel a második disszociációs lépés elhanyagolható, ezért ezzel számolunk tovább.

A pH-t az egyensúlyban levő oxónium-ion koncentráció adja, ami 10-5 mol/dm³

Ebből a pH = -lg[H] = -lg(0,00001) = 5
1