Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia/Reakcióhő

Főoldal » Középiskola » Kémia
2410
CaC2 + H2O=C2H2 + Ca(OH)2
Qr=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az egyenlet ilyen lesz rendezés után, halmazállapottal:
CaC₂(sz) + 2 H₂O(f) = C₂H₂(g) + Ca(OH)₂(sz)

A képződéshők:
CaC₂(sz): -59,8 kJ/mol
H₂O(f): -285,8 kJ/mol
C₂H₂(g): +227,4 kJ/mol
Ca(OH)₂(sz): -986 kJ/mol

A reakcióhő az lesz, hogy a jobb oldal képződéshőiből kivonjuk a bal oldal képződéshőit, persze ahol 2-es szorzó van, ott a kétszerest:
ΔrH = (227,4 - 986) - (-59,8 - 2·285,8)
ΔrH = -127,2 kJ/mol

Mivel negatív lett, ez exoterm folyamat. A felszabaduló hő pozitív, Q = 127,2 kJ/mol
1