Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a VEGYÜLET KÉPLETE?

Főoldal » Középiskola » Kémia
809
Egy gázhalmazállapotú szénhidrogén 4,4g-ját tökéletesen elégetjük , így 0,3 mol szén-dioxid és 0,4mol vízgőz keletkezik. A vegyület 17,6g-jának a térfogata standardállapotban 9,8 dm3.
Mi a vegyűlet képlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Szén-dioxid, képlet, standardállapot, vízgőz, égetés
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Egy szénhidrogén elégetésekor az összes szén szén-dioxiddá és az összes hidrogén vízzé ég. Azaz a kiindulási mintában volt 0,3 mol szén, és 0,4×2=0,8 mol hidrogén (ne felejtsük el, a vízben 2 hidrogén van). Ez arányaiban véve 3:8-nak felel meg, azaz a legelső lehetséges megoldás a C3H8. De lehet C6H18 is, stb, ezt ennyiből nem tudjuk meghatározni.
Hogy mégis meg tudjuk mondani, mi volt a mintánk ki kell számolni a moláris tömegét. Tudjuk, hogy 17,6 g-ja 9,8 dm3 standard állapotban. De azt is tudjuk, hogy st. állapotban egy mol gáz 24,5 dm3 térfogatú, így 9,8 dm3 anyagmennyisége 9,8/24,5=0,4 mol.
Azaz 17,6 g vegyület 0,4 mol, így a moláris tömege 17,6/0,4=44 g/mol.

Ez a moláris tömeg egyedül a C3H8 összetételnek felel meg, tehát a vegyület képlete C3H8 (és amúgy propán).
0