Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogatszámitás

Főoldal » Középiskola » Kémia
536
Egy átlagos 10 cm átmérőjű 0,5m hosszú ,rúd alakú cseppkő kialakulásakor mekkora térfogatú standardállapotú szén-dioxid keletkezik? ( A csepkő sűrűsége : 3 kg/dm3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
térfogat, Szén-dioxid, standardállapot
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A cseppkő kalcium-karbonátból áll, mely kalcium-hidrogén-karbonátból keletkezik:

Ca(HCO3)2=CaCO3+CO2+H2O

Látható, hogy amennyi kalcium-karbonát keletkezik, annyi szén-dioxid is, így elég azt meghatározni.
A henger alakú cseppkő térfogatát könnyen ki lehet számolni (r a sugár, azaz az átmérő fele és h a magasság, mind cm-ben): V=r^2×pi×h=5^2×3,14×50=3927 cm3.
Mivel a sűrűsége 3 g/cm3, ezért ennyi cseppkő tömege m=3927×3=11781 g. Ez (mivel gyakorlatilag tiszta kalcium-karbonátból áll) n=11781/100=117,8 mol mészkőnek felel meg (M=100 g/mol), azaz a keletkező szén-dioxid is ennyi lesz.
Standard állapotban a gázok térfogata 24,5 dm3, azaz ennyi gáz térfogata V=117,8×24,5=2886,3 dm3.
0