Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
561
Hány gramm benzolt lehet nitrálni 100g tömény salétromsavval? A tömény salétromsav 65 tömegszázalékos és a sűrűsége 1,35g/ml
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
C₆H₆ + HNO₃ (+ 2 H₂SO₄) → C₆H₅NO₂ + H₂O

1 mol benzol tömege= 6*12+6= 78 g
1 mol HNO3 tömege=1+14+3*16= 63 g

100 g tömény salétromsavban 65 g salétromsav van.

63 g salétromsav 78 g benzolt nitrál,
65 g salétromsav x=65*78/63=80,5 g benzolt nitrál.
1