Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy teherszállító taxikat üzemeltető társaság egyik, elsősorban városi forgalomban alkalmazott kocsijának teljes működtetési költsége két részből tevődik össze:

Főoldal » Középiskola » Matematika
1374
a, az üzemeltetési költség x km/h átlagsebesség esetén 400+0,8 x Ft kilométerenként;
b, a gépkocsivezető alkalmazása 2200 Ft óránként.

Mekkora átlagsebesség esetén minimális a kocsi kilométerenkénti működtetési költsége? Válaszát km/h -ban, egészre kerekítve adja meg!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a(x)=400+0,8x -> itt a mértékegység ft/km
-> akkor itt is ugyanaz kell, hogy legyen: [ft/h]/[km/h] => ft/km, tehát b(x)=2200/x

f(x)=a(x)+b(x), azaz: f(x)=400+0,8x+2200/x, ennek az f(x) függvénynek kell a minimuma.
Ezt deriválással és a fgv. tábla 32.oldalának segítségével már mechanikus feladat.
Módosítva: 5 éve
1