Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csatoltam képet(Portré írás Pázmány Péter ről)

387
Pázmány Péter
PORTRÉ ÍRÁS
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
segítség, kene, VÁLASZOLJATOK, Tori, Pázmány Péter
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
Adok egy kis útmutatást nem tudok portrét írni a kérdésekre válaszokra amiket fejts ki bővebben!
1.erős kezű vezető (határozottság)
2."Nincs olyan megbízhatatlan tenger, mint a népszerűség."
3.16 század vége 17 század eleje (Nagyvárad, 1570. október 4. – Pozsony, 1637. március 19.)
4.Pázmány volt a magyarországi katolikus megújulás lelke; ékesszóló prédikációival, élőszóval és a sajtó útján folytatott hitvitáival, amelyekben a lángész, mély tudomány és az általa irodalmivá formázott nyelv hatalmas ereje nyilvánult meg, a protestantizmus fölötti diadalok hosszú sorát aratta.
1635-ben Nagyszombatban 100 000 forintnyi tőkével egyetemet alapított teológiai és bölcsészeti karral (jogutódjai az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem).
5..Például az hogy híres törtrénelmi személyeket visszahúzott a katolikus egyházhoz Ő vezette vissza :Zrínyi Györgyöt, Bethlen Gábor özvegyét, Brandenburgi Katalint és Rákóczi György fejedelem testvérét, Rákóczi Pált.
6."Innen van, hogy Pázmány a legszigorúbb egyházatyák és szentek kitételeit is aláhúzza, mint itt is, e hatalmas sorokban: «Ha fát gyümölcséről ismerünk: nézzed mennyi rútság származik orrodból, szájadból, egyéb részeidből. Aranyszájú Szt. János a mi testünket szarsáknak és büdös kamaraszéknek nevezi; és mikor igen jóllakunk, abban fáradunk úgymond, hogy több ganéjt csináljunk. Nézzed, mennyi büdös ganéj, takony, nyál, vizellet takaroszik testünkből! mennyi szenny, serke, tetű származik ebből… Mint a koporsó, kívül szépnek látszik a test, de belül büdös rútsággal teljes… Semmi gonosz hóhérok úgy nem vallatnak, mint kínozzák a testet magából származott nyavalyái. Az orvos-doktorok több betegséget találtak az emberi testben, hogysem napot az esztendőben…». Minden hallgatóját mintegy testileg is összerázza, hogy ocsúdjon magára."
– Kosztolányi Dezső: A magyar próza atyja, Nyugat, 1920. 19-20. szám
7.Szerintem az idézete miatt mert ami ő mondott az mai igaz.(lásd felül)
Módosítva: 3 éve
0