Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Csatoltam képet(Portré írás Pázmány Péter ről)

20
Pázmány Péter
PORTRÉ ÍRÁS
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
segítség, kene, VÁLASZOLJATOK, Tori, Pázmány Péter
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
Adok egy kis útmutatást nem tudok portrét írni a kérdésekre válaszokra amiket fejts ki bővebben!
1.erős kezű vezető (határozottság)
2."Nincs olyan megbízhatatlan tenger, mint a népszerűség."
3.16 század vége 17 század eleje (Nagyvárad, 1570. október 4. – Pozsony, 1637. március 19.)
4.Pázmány volt a magyarországi katolikus megújulás lelke; ékesszóló prédikációival, élőszóval és a sajtó útján folytatott hitvitáival, amelyekben a lángész, mély tudomány és az általa irodalmivá formázott nyelv hatalmas ereje nyilvánult meg, a protestantizmus fölötti diadalok hosszú sorát aratta.
1635-ben Nagyszombatban 100 000 forintnyi tőkével egyetemet alapított teológiai és bölcsészeti karral (jogutódjai az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem).
5..Például az hogy híres törtrénelmi személyeket visszahúzott a katolikus egyházhoz Ő vezette vissza :Zrínyi Györgyöt, Bethlen Gábor özvegyét, Brandenburgi Katalint és Rákóczi György fejedelem testvérét, Rákóczi Pált.
6."Innen van, hogy Pázmány a legszigorúbb egyházatyák és szentek kitételeit is aláhúzza, mint itt is, e hatalmas sorokban: «Ha fát gyümölcséről ismerünk: nézzed mennyi rútság származik orrodból, szájadból, egyéb részeidből. Aranyszájú Szt. János a mi testünket szarsáknak és büdös kamaraszéknek nevezi; és mikor igen jóllakunk, abban fáradunk úgymond, hogy több ganéjt csináljunk. Nézzed, mennyi büdös ganéj, takony, nyál, vizellet takaroszik testünkből! mennyi szenny, serke, tetű származik ebből… Mint a koporsó, kívül szépnek látszik a test, de belül büdös rútsággal teljes… Semmi gonosz hóhérok úgy nem vallatnak, mint kínozzák a testet magából származott nyavalyái. Az orvos-doktorok több betegséget találtak az emberi testben, hogysem napot az esztendőben…». Minden hallgatóját mintegy testileg is összerázza, hogy ocsúdjon magára."
– Kosztolányi Dezső: A magyar próza atyja, Nyugat, 1920. 19-20. szám
7.Szerintem az idézete miatt mert ami ő mondott az mai igaz.(lásd felül)
Módosítva: 2 hete
0