Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek, algebrai átalakítások

Főoldal » Középiskola » Matematika
885
Nagyon megköszönném annak, aki segítene a következő feladatokban!
1. Oldd meg a teljes négyzetté kiegészítés módszerével az alábbi egyenleteket!
a) x^2+14x=15
b) x^2+9.6x=10.6

2. Oldd meg az egyenleteket!
a) x^2-9x+21.25=0
b) x^2-65.61=0

3. Van-e zérushelye a következő függvényeknek, és ha van, akkor melyik szám az?
a) f(x)=x^2+4.6x
b) g(x)=x^2-1.8x+2.1
c) h(x)=x^2-1.8x+2.1

Nagyon szépen köszönöm előre is!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Párat megpróbálok elmagyarázni, a többit is hasonlóan kell majd megcsinálnod. Remélem tudok vele segíteni.

1./a)
x2+14x=15, van egy olyan azonosságunk, hogy a2+b2+2ab=(a+b)2, itt a2=x2, tehát a=x, valamint 14x=2ab, így: 14=2b => b=7
Akkor ezt írjuk fel az azonosságunkat felhasználva egyszerűbben: (x+7)2-72=15
(x+7)2=64 |   
x+7=8 és x+7=-8
x1=1, x2=-15

1./b)
Sikerülni fog!

2./a)
x2-9x+21,25=0, ez egy másodfokú egyenlet, ahol: a=1, b=-9, c=21,25. Számold ki, helyettesíts be a megoldóképletbe, innen ez már nem feladat.
2./b)
x2-65,61=0, ez egy hiányos másodfokú egyenlet: x2=65,51, innen gyökvonással a 8,1-et kapjuk, de ne feledkezzünk meg a -8,1-ről sem

3.feladat: Annyi, hogy f(x), g(x), h(x) helyére 0-át írsz. És megoldod az egyenleteket, akárcsak a kettes feladatban.
Módosítva: 5 éve
1