Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arányos osztás

Főoldal » Középiskola » Matematika
703
Két szám különbsége 20. A számok aránya 3:7. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük a két számot a-val és b-vel:
a-b=20
a/b=3/7
Ez egy kétismeretlenes egyenletrendszer, oldjuk meg!
a/b = 3/7, ez átalakítva: 7a=3b, tovább írva: a=(3/7)b
visszahelyettesítünk az első egyenletbe:
(3/7)b-b=20, abből: b=-35, ezt helyettesítsük vissza a második egyenlet továbbírt alakjába:
a=(3/7)(-35), innen a=-15

Ez a két szám tehát a -15 és a -35.
0