Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérése faladat megoldásokra

Főoldal » Középiskola » Matematika
1572
3211 feladatok megoldása, megoldásában segítség.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Szia! A feladatok fele nem látható, így nehéz segíteni. Próbáld újra elküldeni, jobb képpel.
0

Csatoltam képet.
0

Szia!

3210.
a, lga=lgx-lgy+lgz, felhasználjuk a logaritmus következő két azonosságát: logab+logac=loga(b*c), illetve logab-logac=loga(b:c)
lga=lg(xz/y), amiből a=xz/y
b, lgb=2*lgx+lgy, felhasználjuk a logaritmus következő két azonosságát: n*logab=loga(bn), illetve logab+logac=loga(b*c)
lga=lgx2+lgy=lg(x2y), amiből a=x2y
c, lgc=3*lgz+4*lg3, felhasználva az előző azonosságokat:
lgc=lgz3+lg34=lg(z3*34)=lg(81z3), amiből c=81z3
d, lgd=2*lgy-3*lgz, azonosságok használata után:
lgd=lgy2-lgz3=lg(y2/z3), amiből d=y2/z3
e, lge=1/2*lgy-2/3*lgx azosságok használatával:
lge=lgy1/2-lgx2/3=lg(y1/2/lgx2/3), amiből e=y1/2/lgx2/3
f, lgf=1-lgx felhasználva, hogy 1=lg10:
lgf=lg10-lgx=lg(10/x), amiből f=10/x
g, lgg=2-3lg5+1/2lgx felhasználva, hogy 2=lg100 illetve n*lgx=lgxn:
lgg=lg100-lg53+lgx1/2=lg(100*x1/2/125), amiből g=100 x /125 egyszerűsítve: 4 x /5
h, lgh=1/3*lgz-1/5+3/4*lgy=1/3*lgz-1/5*lg10+3/4*lgy=lgz1/3-lg101/5+lgy3/4=lg(z1/3*y3/4/101/5), amiből h=z1/3*y3/4/101/5
i, lgi=-lg(x+1)-3*lgy-4, mivel mindhárom tag mínuszos:
lgi=-lg(x+1)-3*lgy-lg10000=lg(x+1)-1+lgy-3+lg10000-1=lg{(x+1)-1[hatvany]*y[hatvany]-3*10000-1}=lg{1/(x+1) * 1/y3 * 1/10000}, amiből i=1/{(x+1)*y3*10000}
j, lgj=x-y+lgz=lg10x-lg10y+lgz=lg(10x*z/10y), amiből j=10x*z/10y
3211.
a, log2a=log212+log210+log215=log2(10*12/15)=log28, amiből a=8
b, log3b=log315+log312-log336=log3(15*12/36)=log35, amiből b=5
c, log5c=log521-log512-log57+log544=log5{(21*44)/(12*7)}=log511, amiből c=11
d, log6d=2*log65+log68-log620=log6(52*8/20)=log610, amiből d=10
e, log7e=log76-log750+2*log710=log7(6*102/50)=log712, amiből e=12
f, lgf=lg9-4*lg3+lg13=lg(9*13/81)=lg(13/9), amiből f=(13/9)
g, lgg=lg32-4*lg2+(1/2)*lg7=lg(32* 7 /16)=lg(2* 7 ), amiből g=2* 7 
h, log8h=2*log827-3*log85-2*log881+log825=log8{(272*25)/(53*812)}=log8(1/45), amiből h=1/45
1