Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
977
Hány mól elektron halad át a vezető keresztmetszetén egy 45 perces tanóra alatt, ha az
áramerősség 4 A?

Mekkora áramerősségeket mérnél ha, 3 Ω-os izzóra egyre nagyobb feszültségeket kapcsolsz?
Rajzold meg az I − U függvényt!

2 m hosszú 0,5 mm2 keresztmetszetű nikkel-króm ötvözeten 12 V feszültség hatására 340 mA
áram folyik. Mekkora a huzal fajlagos ellenállása?

Egy üzemi feszültségen működő elektromos merülőforralóval (feszültség 240 V, áramerősség
2 A) vizet melegítenek 12 percen át. Hány forintba kerül a vízmelegítés, ha 1 kWh elektromos
energia ára 40 Ft?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Az elektront darabszámban mérjük. Az elektronnak nincs moláris tömege. `Q=I*t`. Azaz töltésmennyiség az áramerősség és az eltelt idő szorzatával egyenlő.

2. `R=U/I`
Minél nagyobb feszültséget cseszünk rá, annál nagyobb lesz az áramerősség is. Egy idő után pedig elpattan az izzószál

3. `R=(\rho*l)/A`

4. `U=240 V`
`I=2 A`
`t=120 min=120min*60=7200s`
`1 kWh=3 600 000 J`
`3,6*10^6 J = 40 Ft`
A forraló teljesítménye: `P=U*I=240 V *2 A=480W`
`E=P*t=480W*7200s=3456kJ`
`40 Ft -> 3600 kJ`
`x Ft -> 3456 kj`

`40/x=3600/3456`

`x/40=3456/3600`

`x=(3456*40)/3600=38,4 Ft`
0