Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy tengelyesen szimmetrikus trapéz egyik szöge 60 ˙-os , a szárai hossza pedig 6,6 cm. A trapéz egyik átlója merőleges a szárra.

Főoldal » Középiskola » Matematika
862
Mekkora ennek a trpéznak a területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csatoltam képet, az alapján fogom magyarázni, amit oda lerajzoltam az remélem érthető.

Szóval neked az a oldalt kell először kiszámolnod, majd az m-et.
a oldal kiszámítása:
derékszögű háromszögben tudsz egy oldalt (b=6,6cm) és az összes szöget => szinusz-tétel
m kiszámítása:
mivel előbb kiszámoltad a-t, b-t alapból is tudod (6,6cm), ezért a "kis oldalsó" háromszgöre is alkalmaznod kell a szinusz-tételt, mert a szögek: 90, 60, és 90-60=30 fok... és b oldalt szintén tudod (6,6 cm).
Területképlet jelen trapéz esetén: T=a×m
Módosítva: 5 éve
1