Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1754
Gábor hétfőn lementette adatainak 18%-át a számítógépéről, kedden a 25%-át, szerdán 2,8 GB-tal többet, mint hétfőn. Így még 24,5 GB adat maradt mentés nélkül. Mennyi adata van Gábornak a gépen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
legyen a teljes adat x

hétfőn: x*0,18
kedden: x*0,25
szerdán: hétfő + 2,8 = (x*0,18)+2,8
maradék: 24,5

na és ezek együtt összesen adják ki x-et, vagyis:

x*0,18+x*0,25+(x*0,18)+2,8+24,5=x
x*0,61+27,3=x
27,3=0,39*x
x=70
1

Legyen Gábornak x GB adata, ekkor lementett

hétfőn: x*(18/100)=0,18x
kedden: x*(25/100)=0,25x
szerdán: 0,18x+2,8 GB adatot,
maradt: 24,5 GB, tehát összesen 0,18x+0,25x+0,18x+2,8+24,5=0,61x+27,3 GB adata, viszont azt mondtuk, hogy Gábornak összesen x adata van, tehát ez a kettő megegyezik:

0,61x+27,3=x | -0,61x

27,3=0,39x | :0,39

70=x, tehát Gábornak 70 GB adata van. Ebből már azt is ki tudjuk számolni, hogy

hétfőn: 70*(18/100)=12,6
kedden: 70*(25/100)=17,5
szerdán: 12,6+2,8=15,4 GB-ot mentett le. Maradt 24,5 GB adata, így összesen 12,6+17,5+15,4+24,5=70 GB adata van, és ennyinek is kell lennie, tehát jól számoltunk.
Módosítva: 9 éve
1