Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
2096
1. 10,0 dm3 standardállapotú levegőben 1,00 g ként égetünk el. Milyen a
keletkező gázelegy térfogata és térfogatszázalékos összetétele standard
körülmények között?

2. 200,0 cm3 2,00 mol/dm3-es sósavoldatban 4,24 g nátrium-karbonátot oldunk fel. Ha az oldat térfogatváltozását elhanyagoljuk, hány mol/dm3-es lesz a reakció lezajlása után az oldat a benne oldott különböző vegyületek-
re nézve?

3. 500,0 cm3 4,00 mol/dm3-es sósavoldatban 5,30 g nátrium-karbonátot oldunk fel. Ha a reakció után az oldat térfogatát változatlannak tekintjük,hány mol/dm3-es lesz az oldat a benne oldott állapotban lévő különböző vegyülekre nézve? (Feltételezzük az összes szén-dioxid eltávozását!)

4. 200,0 cm 3, 20 m/m%-os, 1 ,10 g/cm3 sűrűségű sósavoldattal éppen annyi nátrium-karbonátot reagáltatunk, hogy a hidrogén-klorid fele megmaradjon. Számítsuk ki, mekkora tömegű nátrium-karbonát szükséges ehhez, mekkora térfogatú, standardállapotú szén-dioxid képződik a reakció során, és milyen lesz a maradék oldat tömegszázalékos sav- és sótartalma?

Kérlek segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

4
1.
Azonos állapotban a gázok mol- és térfogat aránya megegyezik.

1 mol kén tömege 32 g.
1 g kén anyagmennyisége 1/32 mol.

A kén égése az oxigénnel történő kémiai reakciója:
S+ O₂ = SO₂

1 mol kén 1 mol oxigénnel reagál,
1/32 mol kén 1/32=0,03125 mol oxigénnel reagál, keletkezik 1/32=0,03125 mol kén-dioxid.

10 dm³ levegő anyagmennyisége standard állapotban 10/24,5=0,40816 mol
1% egyéb: 0,01*0,40816=0,0040816 mol
21% oxigén: 0,40816*0,21=0,085714 mol (marad: 0,085714-0,03125 = 0,054464 mol)
78% nitrogén: 0,40816*0,78=0,31837 mol

A keletkező gázelegy térfogata 10 dm³ mert amennyi mol oxigén elreagál, ugyanannyi mol kén-dioxid keletkezik.

a térfogat%-os összetétel a mol%-os összetétellel egyezik meg:
v/v%(O₂)=0,054464 mol *100 /0,40816 mol=13,34%
v/v%(N₂)=0,31837 mol *100 /0,40816 mol=78,00%
v/v%(SO₂)=0,03125 mol *100 /0,40816 mol=7,66%
v/v%(egyéb)=0,0040816 mol *100 /0,40816 mol=1,00%
0

2.
200,0 cm3 2,00 mol/dm3-es sósavoldatban 2/5 = 0,4 mol sósav van, mert 1000 cm3-ben van 2, akkor az ötödében 2/5.

Na₂CO₃ + 2 HCl = 2 NaCl + H₂CO₃

1 mol nátrium-karbonát 2 mol sósavval reagál.
1/5 mol nátrium-karbonát 2/5 mol sósavval reagál.

1 mol nátrium-karbonát tömege: 2*23+12+3*16=106 g
1 mol HCl tömege: 35,5+1=36,5 g

4,24 g Na₂CO₃ anyagmennyisége 4,24/106=0,04 mol tehát az összes nátrium-karbonát elreagál és 0,08 mol nátrium-klorid és 0,04 mol szénsav keletkezik.
Marad 0,4-0,08=0,32 mol sósav.

c(NaCl)=5*0,08=0,4 mol/dm³
c(szénsav)=5*0,04=0,2 mol/dm³
c(sósav)=5*0,32=1,6 mol/dm³
Módosítva: 5 éve
0

3.
500,0 cm3 4,00 mol/dm3-es sósavoldatban a fele, 2 mol sósav van, mert 1000 cm3-ben van 4, akkor a felében 2.

Na₂CO₃ + 2 HCl = 2 NaCl + H₂O + CO₂

1 mol nátrium-karbonát 2 mol sósavval reagál.

1 mol nátrium-karbonát tömege: 2*23+12+3*16=106 g
1 mol HCl tömege: 35,5+1=36,5 g

5,30 g Na₂CO₃ anyagmennyisége 5,30/106=0,05 mol tehát az összes nátrium-karbonát elreagál és 0,1 mol nátrium-klorid és 0,05 mol szénsav keletkezik.
Marad 2-0,1=1,9 mol sósav.

c(NaCl)=2*0,1=0,2 mol/dm³
c(sósav)=2*1,9=3,8 mol/dm³
0

4.
200 cm3 sósav oldat tömege: 200*1,1=220 g

Ez 20 tömeg%-os, tehát 220*0,20 = 44 g HCl van benne oldva.

A fele megmaradjon, tehát 22 g reagál.
Ennek az anyagmennyisége: 22/36,5=0,6027 mol

Ez a reakció egyenlet szerint fele ennyi mol nátrium-karbonáttal reagál, azaz 0,6027/2=0,3014 móllal.
Ennek a tömege: 0,3014 mol * 106 g/mol = 31,95 g

Amennyi mol nátrium-karbonát reagál, ugyanannyi mol szén-dioxid keletkezik.

1 mol standard állapotú szén-dioxid térfogata 24,5 dm3,
0,3014 mol standard állapotú szén-dioxid térfogata 0,3014*24,5 = 7,38 dm3

Marad: 22 g HCl, keletkezik 0,6027*58,5=35,26 g NaCl
Eltávozik 0,3014*44=13,26 g szén-dioxid.
A maradék oldat tömege: 220+31,95-13,26 = 238,69 g

tömeg%(HCl)=22*100/238,69=9,22 m/m%
tömeg%(NaCl)=35,26*100/238,69=14,77 m/m%
0