Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
334
1605/a,b feladatban szeretnék segítseget kérni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1605 a,
Azt tudod ugye hogy az 1, minden szám nulladik hatványa? Tehát a megoldás:
5x(négyzet)+x-6=1
5x(négyzet)+x-6=50
Elhagyva a közös alapokat
x2+x-6=0
Innen jön a megoldóképlet:
x1,2=(-1± 1-4*1*(-6) )/2=(-1± 25 )/2=(-1±5)/2, amiből x1=2, és x2=-3

Ellenőrzés:
x=2 esetén a kitevő: 22+2-6=0, vagyis 50=1 ez pedig a hatványozás egyik azonossága.
x=-3 esetén a kitevő: (-3)2+(-3)-6=0, vagyis 50=1

1605 b,
Felhasználva az előbbi azonosságot a jobboldal 20/22, azonos alapú hatványok osztásakor a közös alapot a kitevők különbségére hatványozzuk: tehát a jobboldal tovább: 20-2=2-2. Most térjünk vissza az eredeti feladathoz:
2-3x=2-2
Az alapokat elhagyva:
-3x=-2 /:(-3)
x=2/3
Ellenörzés:
2-3*(2/3)=2-2=j1/4 ez pedig ugyanaz, mint a jobboldal
0