Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a válasz a két kérdésre?

Főoldal » Középiskola » Fizika
606
Az 50 mV végkitérésű 20kΩ belső ellenállású feszültségmérővel 100 V-ig akarunk feszültséget mérni.
Mekkora soros ellenállást alkalmazzunk, miért?
Mekkora a mért feszültség, amikor a műszer mutatója 30mV-nak megfelelő skálabeosztásnál állapodik meg, miért?

Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
20 kΩ sorba van kötve R-rel, és ha 100 V van az egészen, akkor a 20 kΩ-on 50 mV = 0,05 V esik:
20/(R+20) = 0,05/100
(Mivel a 20 az kΩ, ezért R is kΩ lesz majd a végén.)
20·100 = 0,05·(R+20) = 0,05R + 1
R = 1999/0,05 = 39980 kΩ = 39,98 MΩ

A 30 mV az a 30/50-ed része az összesnek, ezért a 100 V-nak is a 30/50-ed része lesz a mért feszültség: 60 V.
0