Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
904
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Melyik a feladat?
0

 36  100-64 Szia!

Megpróbálom megoldani:
821a, 2-x=16 /a 16 2-nek a negyedik hatványa,ezért 2-x=24. Az alapok elhagyása után: -x=4, vagyis x=-4
821b, 2-x=-16 a feladatnak nincs megoldása, mert egy pozitív szám minden hatványa pozitív.
821c, 2-x>16 felhasználva az a-ban leírtat: 2-x>24, mivel az exponenciális függvény szigoroan monoton nő -x>4, ha eloxztom minusz eggyel a reláció is megfordul: x<-4.
822, 2x+1+8=2x+2, az ilyen típusú feladatoknál a hatványozás azonosságait használjuk. Ha a kitevőben összeadás van az két azonos alapú hatvány szorzását jelenti, ha kivonás van akkor két azonos alapú hatvány osztását. Ezért:
2x*21+8=2x[/hatvany*2[hatvany]2
kiszámolva a hatványokat:
2x*2+8=2x*4, ha a 2x helyett y lenne:
y*2+8=y*4, azaz 2y+8=4y /2y-t kivonva 8=2y, amiből 4=y
Vagyis 4=2x
22=2x az alapok elhagyása után: 2=x
Ellenőrzés: baloldal: 22+1+8=8+8=16, jobboldal 22+2=24=16
a két oldal eredménye ugyanannyi tehát x tényleg egyenlő 2-vel.
823a, 2x+3+3*2x-2=280, ismét szétbontjuk a hatványokat:
2x*23+3*2x/22=280 kiszámítva a hatványokat:
2x*8+3*2x/4=280 megint használjunk 2x helyett y-t:
y*2+3*y/4=280, a második tagban inkább a számot osszuk 4-gyel: y*8+3/4*y=280, egyszerűbben: 8y+3/4*y=280
3/4=0,75, ezért
8,75y=280 /8,75
y=32, vagyis 2x=32
2x=25 az alapok elhagyása után: x=5
Ellenőrzés: 25+3+3*25-2=28+3*23=256+3*8=256*24=280, ami a jobb oldalon is áll.
823b, 62x+4=2x+8*33x, ismét széntbontjuk a hatványokat:
62x*64=2x*28*33x kiszámítva a hatványokat:
62x*1296=2x*256*3x3x, ha a hatványban szorzás áll, akkor az egy hatványozása: (62)x*1296=2x*256*(33)x
36x*1296=2x*27x*256
36x*1296=54x*256 /osszunk 36x-nel
1296=(54x/36x)*256 /.256
1296:256=54x/36x azonos kitevőjű hatványok osztásakor a hányadost hatványozzuk:
1296/256=(54:36)x egyszerűsítve
81/16=(3/2)x 81=34 16=24, azaz:
(3/2)4=(3/2)x amiből
4=x
Ellenőrzés: baloldal: 62*4+4=612=2176782336
jobboldal: 24+8*33*4=212*312=4096*531441=2176782336
Vagyis a baloldal egyenlő a jobbal
823c, 4x+1+2*2x+1-8*2x=0 /hatványok bontása
4x*41+2*2x*21-8*2x=0
4x*4+2*2x*2-8*2x=0
4x*4+4*2x-8*2x=0 4x=(22)x, ahol a kitevők felcserélésével: (2x)2 lesz.
(2x)2*4+4*2x-8*2x=0 legyen 2x=y, akkor:
y2*4+4*y-8*y=0 egyszerűbben:
4y2-4y=0 4y-kiemelve:
4y*(y-1)=0 egy szorzat, akkor 0, ha valamelyik tényező 0, tehát vagy 4y=0, amiből y=0 vagy y-1=0, amiből y=1
visszatérve a 2x-hez
1. eset y=0 azaz: 2x=0 ennek nincs megoldása, mert pozitív szám hatványa mindig pozitív
2. eset y=1 azaz 2x=1, amiből x=0
Ellenőrzés: 40+1+2*20+1-8*20=4+2*2-8*1=4+4-8=0 ami a jobboldlon állt.
824a, 90,5x(négyzet)-3x+4=1/3 a 9 is és az 1/3 is 3-nak a hatványa 9=32, 1/3=3-1 ezeket behelyettesítve:
(32)0,5x(négyzet)-3x+4=3-1 a baloldalon hatványt hatványozunk, ami a kitevők szorzásának felel meg:
32*(0,5x(négyzet)-3x+4)=3-1 elhagyva az alapokat:
2*(0,5x2-3x+4)=-1
x2-6x+8=-1 /+1
x2-6x+9=0, jöhet a meoldóképlet is, de ez tulajdonképpen (x-3)2=0, ami csak akkor igaz, ha x=3
Ellenőrzés:
90,5*9-3*3+4=94,5-9+4=90,5=1/3, ami a jobboldalon áll
824b, 3x(négyzet)-4x+2=1/9 kezdésként alakítsuk át az 1/9-edet 3 hatványára 30/32=3-2 ezt visszaírva:
3x(négyzet)-4x+2=3-2 elhagyva az alapokat:
x2-4x+2=-2 /+2
x2-4x+4=0, jöhet a megoldóképlet is, de ez tulajdonképpen (x-2)2=0, ami csak akkor áll fenn, ha x=2
Ellenőrzés:
32(négyzet)-4*2+2=34-8+2=3-2=1/9, ami a jobboldalon áll
824c, 4x-10*2x=-16, 4x=(22)x, ahol kitevőt cserélve: (2x)2 visszaírva:
(2x)2-10*2x=-16 2x helyett használjunk y-t:
y2-10*y=-16 /+16
y2-10y+16=0, jöhet a megoldóképlet:
y1,2=(10± (-10)(négyzet)-4*1*16 )/2=(10± 100-64 )/2=(10± 36 )/2=(10±6)/2, amiből y1=16/2=8 és y2=4/2=2
Ha y=8, akkor 2x=8 vagyis 2x=23, amiből x=3
Ha y=2, akkor 2x=2 vagyis 2x=21, amiből x=1
Ellenőrzés:
Ha x=3: 43-10*23=64-10*8=64-80=-16, ami a jobboldal
Ha x=1 41-10*21=4-10*2=4-20=-16, ami a jobboldal

MÁRA ENNYI, HOLNAP FOLYTATOM!
0

825 32x-1+32x-2-32x-4=315 szétbontva a hatványokat:
32x/31+32x/32-32x/34=315 kiszámolva a hatványokat:
32x/3+32x/9-32x/81=315 közös nevezőre hozva a törteket:
27*32x/81+9*32x/81-32x/81=315 /*81
27*32x+9*32x-32x=25515 legyen 32x=y
27y+9y-y=25515
35y=25515 /:35
y=729 vagyis 32x=729 azaz 32x=36 elhagyva az alapokat:
2x=6, amiből x=3
Ellenőrzés:
32*3-1+32*3-2-32*3-4= 35+34-32=243+81-9=315 ami a jobb oldalon áll.
826 22x+1-3*2x+4=0 bontsuk a hatványt
22x*21-3*2x+4=0 kiszámolva a hatványt:
22x*2-3*2x+4=0 2x legyen y, akkor
y2*2-3*y+4=0 vagy egyszerűbben 2y2-3y+4=0 jöhet a megoldóképlet:
y1,2=(3± 3(négyzet)-4*2*4 )/4=(3± 9-32 )/4, azonben itt a gyök alatt -23 jött ki, ami miatt a feladatnak nincs megoldása.
827. 5x+2+2*5x-1=127 hatványok bontása:
5x*52+2*5x/51 kiszámolva a hatványokat:
5x*25+2*5x/5=127 /*5
125*5x+2*5x=635
127*5x=635 /:127
5x=5, amiből x=1
Ellenőrzés:
51+2+2*51-1=53+2*50=125+2*1=127, ami a jobb oldalon áll.
828. 9 x+1 =36*3 x+1  9=32, ezért: a baloldali kifejezés: (32) x+1 , kitevőcsere után: (3 x+1 )2. Ezt visszaírva az egyenletbe:
(3 x+1 )2=36*3 x+1 
Legyen 3 x+1 =y, akkor y2=729y /-729y
y2-729y=0, emeljünk ki y-t a hiányos másodfokú egyenletből: y(y-729)=0, egy szorzat csak akkor 0, ha valamelyik tényező 0. Tehát y=0 vagy y=729
Ha y=0, akkor 3 x+1 =0, aminek nincs megoldása.
Ha y=729, akkor 3 x+1 =729, azaz 3 x+1 =36 az alapok elhagyása után  x+1 =6 négyzetre emelve:
x+1=36, vagyis x=35.
829 5(2x-1)(x+3)=1, az 1-es minden számnak a 0. hatványa (kivéve a nullát), tehát:
5(2x-1)(x+3)=50, elhagyva az alapokat:
(2x-1)(x+3)=0 /zárójel felbontás
2x2+6x-x-3=0 /összevonás
2x2+5x-3=0 jöhet a megoldóképlet:
x1,2=(-5± 5(négyzet)-4*2*(-3) )/4=(-5± 25+24 )/4=(-5± 49 )/4=(-5±7)/4, amiből x1=2/4=0,5 és x2=-12/4=-3
Ellenőrzés:
Ha x=0,5 5(2*0,5-1)(0,5+3)=5(0)(3,5)=50=1 és
Ha x=-3 5(2*(-3)-1)(-3+3)=5(-7)(0)=50=1
830. 11x-2)=42x-4 a jobboldalon álló kitevőből ki tudunk emelni 2-t
11x-2=42(x-2) a kitevőben lévő szorzás hatvány hatványozásával egyenlő:
11x-2=(42)x-2 azaz
11x-2=16x-2 /:16x-2
11x-2/16x-2=1 azonos kitevőjű hatványok osztásako, a hányadost emeljük a közös kitevőre:
(11/16)x-2=1, mivel az 1 minden szám 0. hatványa (kivéve a 0-t)
(11/16)x-2=(11/16)0 az alapok elhagyása után:
x-2=0, vagyis x=2
Ellenőrzés:
112-2=42*2-4
110=40
1=1 ami egy azonosság

KÖSZÖNÖM A TÜRELMET!




0