Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segit valaki?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
528
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen I₁ az E₁-et tartalmazó ágban folyó áram, I₂ és I₃ hasonlóan az E₂ és E₃ ágaké. Mindegyiket jobbról balra feltételezzük.

A csomóponti törvény szerint: (bal oldali csomópontra felírva)
I₁ + I₂ + I₃ = 0

Huroktörvény: (A hurok körüljárási irány legyen az óramutató járásával ellentétes.)
Felső kis hurok:
-E₁ + I₁·r₁ + I₁·R₂ + E₂ - I₂·r₂ - I₂·R₃ + I₁·R₁ = 0
Alsó kis hurok:
-E₂ + I₂·r₂ - I₃·R₅ + E₃ - I₃·r₃ - I₃·R₄ + I₂·R₃ = 0

Behelyettesítem az ismerteket. Van 3 egyenletünk és 3 ismeretlenünk:

1) I₁ + I₂ + I₃ = 0
2) -12 + I₁·1 + I₁·2 + 10 - I₂·1 - I₂·3 + I₁·1 = 0
→ 4·I₁ - 4·I₂ = 2
3) -10 + I₂·1 - I₃·2 + 8 - I₃·1 - I₃·2 + I₂·3 = 0
→ 4·I₂ - 5·I₃ = 2

Másodikból: I₂ = I₁ - 0,5
Elsőből: I₁ + (I₁ - 0,5) + I₃ = 0 → I₃ = -2I₁ + 0,5
Harmadikból: 4(I₁ - 0,5) - 5(-2I₁ + 0,5) = 2

Ezt megoldva azt kapjuk, hogy:
I₁ = 13/28 A
I₂ = -1/28 A
I₃ = -12/28 A
0