Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
832
7^x=12^x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Osztjuk mindkét oldalt 7x-nel:

1=12x/7x, a jobb oldal a hatványozás azonosságai szerint átírható így:

1=(12/7)x, írjuk át a bal oldalt 12/7 hatványára:

(12/7)⁰=(12/7)x, az exponenciális függvény szigorú monotonitása miatt ezek csak akkor lehetnek egyenlőek, hogyha a kitevők egyenlők, tehát

0=x, az ellenőrzés, szerintem, menni fog.
0

70=120=akármennyi0=1
Módosítva: 9 éve
0