Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGITSÉG!! Kérlek! Nagyon fontos!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
309
Határozd meg az A vegyület molekulaképletét, tudva, hogy 76,59%
C- et, 6,38% H- tartalmaz, és a molekulájában csak 1 oxigénatom
fordul elő. Mekkora tömegű pikrinsav keletkezik 1410 kg A
vegyületből, ha az A anyagnak csak a 70%-a alakul át.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mivel a pikrinsav a 2,4,6-trinitro fenol, ezért az "A" vegyület a fenol lehet.

A fenol nitrálásával keletkezik.

a fenol móltömege= 6*12+5*1+16+1 = 94 g/mol

Ennek a C és H%-a: 72*100/94=76,59% és 6*100/94=6,38% és csak egy oxigént tartalmaz.

C₆H₆O + 3 HNO₃ = C₆H₃O₇N₃ + 3 H₂O

A pikrinsav móltömege: 6*12+3+7*16+3*14=229 g/mol

1 mol fenolból 1 mol pikrinsav keletkezik.
1 kmol fenolból 1 kmol pikrinsav keletkezik.
94 kg fenolból 229 kg pikrinsav keletkezik.
1410*0,7=987 kg fenolból 987*229/64= 3532 kg pikrinsav keletkezik.
0