Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ha tudod a megoldást,kérlek segíts!

Főoldal » Középiskola » Matematika
664
3 diák közösen vásárolt 2 db 100 ft-os sorsjegyet. Az egyik 40,a másik 70 ft-ot,a harmadik kipótolta a hiányzó részt. 12000ft-ot nyertek. hogyan igazságos elosztani a nyereményt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, arányosság, pénz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a három diák A, B és C, ekkor A 40 forintot, B 70 forintot, C 90 forintot tett a közösbe, úgy igazságos, hogyha a befizetések arányában osztoznak, tehát

A:B:C=40:70:90. Tegyük fel, hogy A 40x, B 70x és C 90x forintot kap, ez azért jó választás, mivel (40x):(70x):(90x)=40:70:90 arány teljesül, összesen 40x+70x+90x=200x forintot kaptak, erről tudjuk, hogy 12000 forint, tehát

200x=12000, erre x=60 adódik, tehát úgy igazságos, hogyha A 60*40=2400 forintot, B 60*70=4200 forintot, C 60*90=5400 forintot kap.
1