Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Tolvaj cimű novella elemzés 800szó kb.

72
Fekete István novellla elemzése bemutatása köszi aki segit....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
A gyermekek és a felnőttek világának szembeállítása sok helyen megtalálható az irodalomban. Nekem nagy kedvencem Saint-Exupéry: A kisherceg című műve.
A bevezetésben megtudjuk, hogy kisgyermekként az író szerette azt az elvadult kertet, ami nagybátyja tulajdona volt. Ez a kert a gyermek álmaival, meséivel, történeteivel benépesített ábrándokkal teli természetközeli játszótér volt. Leíró, elbeszélő sőt elmesélő jelleggel indul a történet.
A bevezetés végét, az új szerkezeti egységet, a kibontakozást egy éles sikoltás indítja. A szomszédnéni felfedezése: - Nem a mi Kálmánunk lopja a diót, hanem a Pisti…
A faluban mindenki erről beszélt. A felnőttek rosszindulata és az ártatlan gyermek megszégyenülése éles ellentétben áll egymással.
Nagybátyja vet véget a szóbeszédnek. Kérdésére a kisfiú elmondja, hogy azt hitte hogy szabad diót törnie, hiszen eddig is mindent megkapott a paptól amit szeretett volna. És szeretett rokona kiállt mellette:
Te itt nem lophatsz, mert a tied! - jelentette ki a pap.
De a gyermeki ábrándozások elmúltak. A kert már nem ugyanaz lett, mint a lopás előtt volt. Felnőttként az író átértékelte a történteket. Az ő gyermeklétét lopták el.

Ha segített a válaszom, kérlek jelöld megoldásnak. Köszönöm.
Módosítva: 2 hete
1