Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Munka, energia

Főoldal » Középiskola » Fizika
858
Péter 1,3 m/s sebességel húz egy ládát 320N erővel 50 m hosszan. Mivel elfáradt a következő 50 méteren már csak 0,6 m/s sebességel húzza de változatlan erővel. Mennyi a két útszakaszon végzett munka aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1
0

A két szakaszon egyforma a munkavégzés, így az arányuk "1"
A teljesítményükben különböznek, tehát ennek az arányát kérdezik valószínűleg.
Az első útszakaszon a teljesítmény:
P₁=F·v₁=320·1,3=416W
A második szakaszon:
P₂=F·v₂=320·0,6=192W
Az arányuk:
P₁/P₂=13/6=2,16
Tehát az első szakaszon több mint kétszerese volt a munkavégzés "hatékonysága" teljesítménye annak, aki húzta a kocsit
2