Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
478
Csak a 3,8,9,12 kell
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

Szia!

3. feladat
2,3=23/10
-5,61=-561/100
0,07=7/100
-11,2=-112/10
-9,99=100
Mindig mondd ki a megadott számokat, a számok vége adja a tört nevezőjet, maga a szám tizedes nélkül a számláló.
pl.: 2,3=két egész három tízed (a szám vége tízed, így a nevező 10, a számláló pedig 23)

8. feladat
Arányos osztásnál az arányokat részekként kezeljük:
a, 3:4:5=3rész:4rész:5rész, vagyis az egész 12rész
12rész=120, amiből egy rész 10-nek felel meg. Így a részek 3*10, 4*10, 5*10. Vagyis 30, 40, 50
b, ugyanezzel a módszerrel
4:5:6=4rész:5rész:6rész, vagyis 15rész
15rész=120, amiből egy rész 120/15=8-nak felel meg. Így a részek 4*8, 5*8, 6*8. Vagyis 32, 40, 48

9. feladat
4:6:7:3 arányban osztották el a távot. Amiből a második nap 6rész, a harmadik nap 7rész. Vagyis együtt 13rész
13rész=148,6km, amiből egy rész megközelítőleg 11,43km.
A teljes táv 4+6+7+3=20rész. Így a teljes táv: 11,43*20=228,6km

12. feladat
Ha egy út hosszát állandónak vesszük, a hozzájuk tartozó sebesség és idő forditottan arányos egymással.
(kétszer olyan gyorsan futva, feleannyi idő alatt futunk le egy távot)
a, Tudjuk hogy 22m/s sebességnél 340s-ig tart az út
Kérdés: Mennyi ideig tart az út 24m/s esetén?
24/22=12/11. Tehát ennyivel szoroztuk a sebességet, vagyis az időt ennyivel fogjuk osztani:
340:(12/11), reciprokkal szorozva: (340*11):12=311,3s
b, Tudjuk hogy 22m/s sebességnél 340s-ig tart az út
Kérdés: Mekkora sebesség kell, hogy csak 290s-ig tartson az út?
290/340=29/34. Tehát ennyivel szoroztuk az időt, vagyis a sebességet ennyivel fogjuk osztani:
22:(29/34)=22*34/29=25,7m/s
0