Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet - rövid

Főoldal » Középiskola » Matematika
587
Egyszerűen nem jövök rá a megoldásra :(
^-ez jelenti a hatványt

3^x+1 + 3^2-x = 28
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
exponenciális egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól értem, akkor ez akar lenni az egyenlet:

3x+1 + 32-x = 28

Ebben az esetben használjuk a hatványozás azonosságát; amikor azonos alapú hatványokat szoroztunk össze, akkor összeadtuk a kitevőket, értelemszerűen ez visszafelé is működik, tehát:

3x*3¹ + 3²*3-x = 28, vagyis

3*3x + 9/3x = 28, a jobb áttekinthetőség kedvéért legyen 3x=z, ekkor:

3*z + 9/z = 28, szorzunk z-vel:

3z² + 9 = 28z, redukáljuk a jobb oldalt:

3z²-28z+9=0, ezt a megoldóképlet alapján meg tudjuk oldani; z₁=9, z₂=1/3, de mivel z=3x volt, ezért:

3x=9, ennek a megoldása x=2
3x=1/3, ennek a megoldása x=-1, ezek az eredeti egyenlet megoldásai, az ellenőrzés rád marad.
1