Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tematikus feladatsorok

Főoldal » Középiskola » Kémia
860
Azonos tömegű, hőmérsékletű és nyomású szén-dioxid, oxigén- és hidrogéngáz térfogat aránya:
8:11:176
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan jön ki ez az eredmény?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az egyetemes gáztörvényből jön ki.

p*V=n*R*T

p*V=(m/M)*R*T

m, T és p azonos.

A szén-dioxid és az oxigén térfogat aránya:

V1/V2 = M1/M2

Tehát a térfogatok aránya azonos m, T és p esetén a móltömegek arányával egyezik meg.

M(CO₂)=12+32=44 g/mol
M(O₂)=32 g/mol
M(H₂)=2 g/mol

2 : 32 : 44 (minden szorozva van 4-gyel):

8 : 128 : 176, tehát sehogy sem jön ki, mert az a 11 nem tudom mi, ha a 8 és 176 jó.

1