Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
396
Ezt hogyan kell megoldani szorzattá alakítással?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Szerintem nem szorzattá alakítással, hanem zárójel felbontással kel megoldani.
(3x-4)2+(2x+1)2=(x+7)2-(2x+3)(2x-3)-(34x-8)
9x2-24x+16+4x2+4x+1=x2+14x+49-(4x2-9)-34x+8
9x2-24x+16+4x2+4x+1=x2+14x+49-4x2+9-34x+8
13x2-20x+17=-3x2-20x+66 (-20x mindkét oldalon megvan tehát elhagyható:
13x2+17=-3x2+66 /+3x2
16x2+17=66 /-17
16x2=49 /:16
X2=49/16
amiből x vagy 7/4, vagy -7/4
0