Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
374
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Szia!

9x-12*3x+27=0 (mivel 9 3-nak a négyzete):
(32)x-12*3x+27=0 (a kitevőket felcserélve):
(3x)2-12*3x+27=0 (3x-re nézve ez egy másodfokú egyenlet: legyen 3x=y
y2-12y+27=0
Jöhet a megoldóképlet: x1,2=(12± 12*12-4*1*27 )/2=(12± 144-108 )/2=(12± 36 )/2=(12±6)/2, amiből
y1=(12+6)/2=9
y2=(12-6)/2=3
y viszont nem szerepelt az eredeti egyenletben, ezért:
y1=3x=9, amiből 3x=32, vagyis x1=2
y2=3x=3, amiből 3x=31, vagyis x2=1
Ellenőrzés:
92-12*32+27=81-108+27=0 ami megegyezik a jobb oldallal és
91-12*31+27=9-36+27=0 ami megegyezik a jobb oldallal
0