Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
663
a.) Írjátok le a következő reakciókat a VEGYI KÉPLETEK segítségével!
b.) EGYENLÍTSÉTEK KI a reakciókat!
c.) Állapítsátok meg a reakciók TÍPUSÁT! (egyesülés, bomlás, helyettesítés,
cserebomlás)
d.) Állapítsátok meg a reakciókban előforduló (14 db) vegyület TÍPUSÁT! (oxid,
sav, bázis vagy só)

Pl: nátrium-hidroxid + kénsav nátrium-szulfát + víz
Megoldás: 2NaOH + H 2 SO 4 Na 2 SO 4 + 2H 2 O cserebomlási reakció
Bázis sav só
1.) vas + sósav (hidrogén-klorid) vas(II)-klorid + hidrogén

2.) kálcium-hidroxid + salétromsav (hidrogén-nitrát) kálcium-nitrát + víz

3.) kén-dioxid + oxigén kén-trioxid

4.) magnézium + sósav(hidrogén-klorid) magnézium-klorid + hidrogén

5.) alumínium-klorid+nátrium-hidroxid alumínium-hidroxid+ nátrium-klorid

6.) magnézium-karbonát magnézium-oxid + szén-dioxid
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.) vas + sósav (hidrogén-klorid) vas(II)-klorid + hidrogén

Fe + 2 HCl = FeCl₂ + H₂ (helyettesítési reakció)

2.) kálcium-hidroxid + salétromsav (hidrogén-nitrát) kálcium-nitrát + víz

Ca(OH)₂ + 2 HNO₃ = Ca(NO₃)₂ + 2 H₂O (cserebomlás)

3.) kén-dioxid + oxigén kén-trioxid

2 SO₂ + O₂ = 2 SO₃ (egyesülés)

4.) magnézium + sósav(hidrogén-klorid) magnézium-klorid + hidrogén

Mg + 2 HCl = MgCl₂ + H₂ (helyettesítési reakció)

5.) alumínium-klorid+nátrium-hidroxid alumínium-hidroxid+ nátrium-klorid

AlCl₃ + 3 NaOH = Al(OH)₃ + 3 NaCl (cserebomlás)

6.) magnézium-karbonát magnézium-oxid + szén-dioxid

MgCO₃ = MgO + CO₂ (bomlás)
0