Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztálinizmus esszé

845
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

2
Készítem
0

A sztálini diktatúra és a terror
1922-ben létrejött a Szovjetunió, a kommunista pártállam. A legfőbb végrehajtó hatalom a Népbiztosok Tanácsa volt, az országgyűlésháttérbe szorították helyette inkább szovjetkongresszus hozott törvényeket. A kommunista párt Népbíróságokat állított fel. Ettől már annyira megerősödött hogy az állam fölött állt, az irányítás tehát a főtitkár és a Központi Bizottság kezében volt.A polgárháború végére (Szovjet)Oroszország gazdasága teljesen tönkrement. A gazdaság helyreállításának érdekében a polgárháború idején bevezetett hadikommunizmusról átváltottak az új gazdaságpolitikára, a NEP-re Lenin 1924-es halála utáni a hatalmi harcban végül Sztálin győzedelmeskedett .Sztálin minden a fontosabb posztokra saját embereit állította, amivel egyrészt saját befolyását biztosította, másrészt igyekezett a hatalomból kiszorítani azokat,akik nem az ő elveit követték.
A fehér-vörös polgárháború hatalmas pusztítást vitt végbe Oroszországban. A fehérek a kommunistákat, a bolsevik szimpátiával megvádoltakat és különösen a zsidókat gyilkolták meg, a vörösök pedig – osztályharcos logikával – a „régi rend híveit”, az ő gondolkodásmódjuk szerint az „osztályidegeneket”. Ebben az időszakban a városi lakosság felére csökkent.
A NEP keretében a fontosabb gazdasági ágazatok állami tulajdonban maradtak (közlekedés, nehézipar, hadipar, bányászat), a parasztok beszolgáltatási kötelezettségeit adó váltotta fel, és ismét engedélyezték – bár korlátok között – a magánkereskedelmet.
Sztálin abból indult ki, hogy egy országban is tartós lehet a szocializmus, ha minden téren megvalósul a központosítás. Továbbá fel kell mérni és ki kell aknázni az eddig kihasználatlan természeti erőforrásokat, ezzel az ország önellátóvá válik a lehető legtöbb ágazatban. A beszolgáltatási rendszer pedig az intenzív iparosítás céljait szolgálta, vagyis a hiányzó tőkét a mezőgazdaságból lehet előteremteni. Mivel az állam számára a nagyüzemek jobban ellenőrizhetőek, mint a paraszti kisgazdaságok, ezért kollektivizálni kellett.
Sztálinnak sikerült a programját 1928-ra elfogadtatni, és megindult a kollektivizálás mellett az első ötéves terv is. A gazdaságirányítás tervutasításokkal történt, azaz a központi apparátus hozta a rendeleteket, amelyek gyakran a valóságtól elrugaszkodó elképzelések voltak.
Az ipar fejlesztése intenzív volt, de torz szerkezetű. Elsősorban a termelési eszközök gyártását fejlesztették (1932-re 4,2-szeres a háború előtti állapothoz képest), s a fogyasztási cikkek előállítása, vagyis a lakosság ellátását biztosító iparágak ettől jelentősen elmaradtak.
1929-től (Sztálin 50 éves lett) jelentek meg a személyi kultusz első elemei. (Magát a személyi kultusz kifejezést először Hruscsov használta 1956-ban a XX. Pártkongresszuson Sztálin kapcsán.) Bár a kultusz kialakulásához vezető tisztelet sokakban őszintén is kialakulhatott, általában az ország tömegtájékoztatási eszközei, a kultúrpolitika, az oktatási rendszer gerjesztette, kikényszerítve a népből az áhítatot a vezető iránt.
1934-ben az SZKP XVII. kongresszusán Kirovot, a leningrádi párttitkárt akarta Sztálin helyére megválasztani a többség. A szavazást végül Sztálin parancsára meghamisították, majd Kirovot meggyilkoltatta.
Ezzel az eseménnyel kezdetét vette a terror egy új szakasza. Korábban a terror általában gazdasági célokhoz kapcsolódott. Kezdetben a szabotázzsal vádoltak, majd a kulákok ellen lépnek fel, hiszen ők ellenezték a kollektivizálást. Az ekkor elítéltek többsége a GULAG valamelyik táborába került munkaszolgálatra Szibériába, de voltak kivégzések is.
A Kirov gyilkosság alapot adott Sztálinnak arra, hogy elinduljon a „nagy tisztogatás”, amikor a párt és állam legfőbb vezetőt, a forradalom legendás vezetőit vádolták meg árulással, s koncepciós, azaz hamis vádakon alapuló, politikai célokat szolgáló bírósági tárgyalásokon halálra ítélték. (Pl. Zinovjev, Kamenyev, Buharin)
„Az ellenség köztünk van”, vagy „az, aki nincs velünk, az ellenünk van” jelszavak a szüntelen éberségre hívták fel a figyelmet, a külső és a belső "ellenségek" felkutatására és megsemmisítéséhez kérték és várták a lakosság együttműködését (megfélemlítés, besúgó rendszer, letartóztatások).
1937-ben új réteget szemelt ki magának Sztálin, a Vörös Hadsereg tisztikarát, akik javarészt még régi bolsevikok voltak, Lenin idején léptek be a pártba. Ennek a lépésnek katasztrofális következményei lettek a második világháború első éveiben, ám létrejött egy új, Sztálinhoz feltétlen hű fiatal vezérkar.
1938-39-ben az értelmiség ellen lép fel, sok tudóst végeznek ki. Mindennek eredményeként Sztálinnak sikerül felszámolnia ellenzékét, de több millió ártatlan ember életét is kioltotta a kivégzések során vagy a börtönökben. A GULAG táboraiban nem lehet tudni, hogy végül pontosan hány millió embert tartották fogva és hányan haltak meg.

Megjelölt források:
https://hirmagazin.sulinet.hu/hu/civilizacio/erettsegi-tetelek-a-sztalini-diktatura-legfobb-jellemzoi
http://htkp.org/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=33
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Aj_gazdas%C3%A1gpolitika#A_NEP_el%C5%91zm%C3%A9nyei_%C3%A9s_bevezet%C3%A9se
0