Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
559
A képeken lévő l.) illetve m.) sorszámú megoldását nem tudom !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Valaminek az abszolút-értéke nem lehet negatív, négyzetgyöke sem. Akkor az összege, hogy lehet nulla? ( 0+0=0 ) Ebből....
0

l) |3x+6| +  (x-3y)²  = 0
Csak akkor van megoldás, ha a bal oldalon álló kifejezések értéke 0. Azaz
(1) |3x+6| = 0 és (2)  (x-3y)²  = 0 egyszerre teljesül

(1) |3x+6| = 0, amiből x=-2
(2)  (x-3y)²  = 0, azaz x-3y=0, azaz x=3y

Összegezve: x=-2 és y= -2/3 esetén lesz 0 az egyenlet

m) |5y-3x| +  y-1  = 0
Csak akkor van megoldás, ha a bal oldalon álló kifejezések értéke 0. Azaz
(1) |5y-3x| = 0 és (2)  y-1  = 0 egyszerre teljesül

(1) |5y-3x| = 0, amiből 5y = 3x, azaz x = 5/3 y
(2)  y-1  = 0, azaz y-1=0, azaz y=1

Összegezve: x=5/3 és y= 1 esetén lesz 0 az egyenlet
Módosítva: 9 éve
0