Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Biológia

134
Sziasztok a korona vírusról kéne írnom viszont semmi ötletem...
Fő szempontok:
Keletkezése
Védekezés ellene
Hatásai
És plusz érdekességek róla.
Megköszönném ha valaki segítene és írna pár mondatot ezekről!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

2
Nekiálltam
0

A koronavírus (COVID-19) pandémiáról 2019. december 31.-én számoltak be a kínai hatóságok az Egészségügyi Világszervezetnek. A veszélyes betegség keletkezése különös: a Netflix sorozatában beszélő szakértők szerint a vírus a kínai Vuhan városában ütött fel, egy ottani denevér által. Az állatok teljesen más betegségeket terjesztenek, mint az emberek (koronavírusokat), azonban a denevérek eljuttathatták a fertőzést egy háziasított kutyához is, amely közelebbi kapcsolatban áll az emberrel, így továbbterjeszthette minden előjel vagy rosszullét nélkül.
A szájmaszkok segíthetnek, hogy ne adjuk tovább a pandémiát. Azonban ez csak akkor működik, ha egy társaságban mindenki hordja, hiszen nem védenek, csak megakadályozzák, hogy a lélegzetünk vagy beszédünk által a szánkból távozó nyálcseppek partnereink kezére/arcára/stb. kerüljenek, ahonnan aztán bejuthatnak a szervezetükbe (például befalják a kezület), hiszen ezzel megfertőzhetik magukat. Ezért fontos a maszkhordás mellett a kézfertőtlenítés. Mindenképpen segít, ha nem nyúlunk a kezünkkel az arcunkhoz, ezáltal csökkentjük a megfertőződés kockázatát.
A COVID folyamatosan mutálódik, ezért folyik már hónapok óta a védőoltás elkészítése. Ha nem mutálódna, már meglettek volna vele. Ennek ellenére a leggyakrabb tünetei a láz, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet, köhögés - idáig szinte azonos az influezával. Azonban ezek mellett a fertőzöttek sokszor elvesztik a szaglásukat, ízlelésüket. Mivel a vírus a tüdőt "támadja, így sokszor a légszomj is előfordulhat. Leginkább az idős, krónikus betegekre veszélyes, de a törzsdohányzókra is végzetes lehet, hiszen a tüdőt "támadja".
Érdekesség, hogy a védőoltást leszámítva lenne még egy módszer a járvány legyőzésére: a nyájimmunitás elérése. Ez annyit tesz, hogy a népesség körülbelül 70 százaléka átesik a betegségen, így jóval kevesebb ember lesz, akinek tovább tudnák adni. Ez azonban a folyamatosan mutálódó vírus ellen nem jó megoldás, ugyanis egyre többen jelentik, hogy másodjára is elkapták a vírust. A megoldás tehát csak a megfelelő védőoltás fejlesztése, sokszorosítása és beadása segíthet.

F.: Netflix, HVG, Vox, Wikipédia
0