Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szövegesfeladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
784
Gyüm.sali elkészítéséhez 4 főre 40dkg alma,30dkg banán,20dkg narancs,25dkg meggy szükséges.
Az elkészült sali hány %-a alma?
Hány %-a lenne alma abban az esetben,ha a sali 4-szeresét készítenénk el?
Mennyi banánra van szükség 5,75kg gyüm.sali elkészítéséhez?
Add meg a gyümisaliban lévő összetevők tömegének arányát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) A saláta 40+30+20+25=115 dkg tömegű, ebből 40 dkg alma van benne, tehát a saláta (40/115)*100=~34,8%-a alma.

b) Ebben az esetben 4*40=160 dkg alma lenne benne, a saláta teljes tömege 4*115=460 dkg lenne, ekkor (160/460)*100=~34,8%-a lenne alma. Nem véletlen, hogy ugyanaz jött ki, lévén 160/460=40/115, 4-gyel egyszerűsíthetjük az elsőt.

c) A saláta 1,15 kg, így az eredeti recept 5,75/1,15=5-szörösét készítenénk el, tehát ötször annyi banánra lenne szükségünk, vagyis 5*30=150 dkg=1,5 kg.

d) Az összetevők aránya: alma:banán:narancs:meggy=40:30:20:25, az arányszámok 5-tel egyszerűsíthetők: =8:6:4:5.
0