Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ének!!!

173
Sziasztok!

Az alábbi címekre kellene egy beszámolót készíteni! Kicsit hosszabb is lehet! Forrással megjelölve! Köszönöm szépen!

Az ókor zenéje.
A magyar népzene és a magyar népdalok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Ének/zene

Válaszok

2
A másodiknak léci nyiss új kérdést
Módosítva: 3 éve
0

Ókor zenéje:
Az ókori világban fejlettebb zenei világgal találkozhatunk.Ez különösen elmondható az ókori Indiáról Kínáról, Egyiptomról és Mezopotámiáról Görögországról és a Rómáról.
India:
Bharata Nátja-sásztra (Tanulmány a színházról) című könyv ami az ókorban keletkezett sok információt tudunk meg az ókori indiaizenéről.Kiderül belőle, hogy az ókorban már megszilárdult az indiai hangrendszer, beleértve az oktáv beosztását, a hangnemeket és a jóhangzás normáit; kialakult a dallamok és ritmusok rendező elve.
Kína:
Kínában például a legenda szerint egy bizonyos Sun császár(i.e.2268 körül) hangolás és hangrendszer egységes alkalmazását minden zenei műfajban elrendelte amit személyes ő maga ellenőrzött. Dalokat is szerzett, illetve ő fedezte fel a pánsípot és a selyemhúros citerát is. Emellett Kínához köthetők az első sípok is amiket bambuszból készítettek.
Egyiptom:
Az egyiptomiak ekkor még nem tudnak kottázni de a falfestményekkel ekkor már elég konkétan bemutatják hangszereiket papok használtak.A jó zenészeket tiszteletből a fáraók mellé temették hogy a túlvilágon is zenélhessen a fáraónak. A zenét abban az időben hekának nevezték ami bűbájt varázslatot és zenét is jelentette.
Mezopotámia:
Ékírással írt betűkkel írt dallamszövegeket találtak a régészek emellett értékes drágakövek kirakott lant és hárfa is előkerült ami mutatja hogy az ókoriak sokat fejlődtek az őskoriakhoz képest.
Görögország:
Itta a legnagyobb a zene iránti érdeklődés itt fog először az általános műveltség részévé válni a zenélés és a zene.A zenét leginkább ókori olimpiákon, színházi előadásokkor és szertartássokkor használták. Apollón tiszteletére különösen hiszen ő volt az ókori görögök vallása szerint a harmónia és a zene istene.Az ókori művészek is hét húrú lanttal szokták ábrázolni.
Róma:
A zene alapjait a görögöktől vették át kedvelt hangszerű a víziorgona (hidraulisz) volt.A hangszeres zenét a szertartásokon ugyan tiltották de a lakomákon császári diadalmenetekkor használták.Magyarországon található az egyik leghíresebb ilyen orgonának a sípjai.Óbuda területéről került elő, ami régen az Aquincum nevet viselte ma pedig a római kutatók és látogatók kedvelt helye.
Források:
http://www.artifexfolyoirat.hu/2szam/tavolkeletizene.htm
https://www.magyar-iskola.sk/2020/11/enek-zene-az-oskor-es-okor-zeneje/
https://www.irodalmiradio.hu/femis/zene/korzene/antik.htm
0