Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia lecke

Főoldal » Középiskola » Kémia
799
Valaki légyszi segítsen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Próbáld meg ezzel:http://www.webqc.org/balance.php
0

Megoldás:

Hát mit ne mondjak, eléggé (a természetben nem így, vagy alig) végbemenő folyamatokat kell felírni.
H₂ + I₂ ⇔ 2 HI (csak oda-vissza nyíl elfogadható)
H₂ + Cl₂ → 2 HCl
N₂ + 3 H₂ ⇔ 2 NH₃ (na ez az a reakció, ami soha az életben nem megy végbe magától...az iparban 450⁰ C, Fe katalizátor és 25-35 MPa nyomáson csinálják és csak 10%-a lesz)
N₂ + O₂ → 2 NO (na hát ez is....3000 ⁰ C-on megy végbe.....majd rögtön oxidálódik is 2 NO + O₂→ 2 NO₂)
2 H₂ + O₂ → 2 H₂O
Második kép:
Ca(OH)₂ + 2 HCl = CaCl₂ + 2 H₂O
Ca(OH)₂ + 2 HNO₃ = Ca(NO₃)₂ + 2 H₂O
Ca(OH)₂ + H₂CO₃ = CaCO₃ + 2 H₂O
Ca(OH)₂ + H₂SO₄ = CaSO₄ + 2 H₂O
2 Ca(OH)₂ + H₃PO₄ = Ca₂(PO₄)₂ + 4 H₂O
(nem szépek az egyenlőség jelek, bár ez a nyíl és az oda-vissza közötti kompromisszum, inkább így célszerű ilyen szinten)
0