Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGITSÉG!! Kérlek! Nagyon fontos!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
285
6 liter 0,9 g/cm 3 sűrűségű tiszta izopropil-alkoholt melegen, kénsav
jelenlétében dehidratálnak.Mennyi alkohol keletkezik grammban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
6 liter = 6000 cm³

`m=rho*V= 0,9 g/(cm^3) * 6000 cm^3 = 5400 g`

izopropil-alkohol (+cc. kénsav) → propén + víz

CH₃-CH(OH)-CH₃ → CH₂=CH-CH₃ + H₂O

1 mol izopropil alkohol tömege=15+13+17+15= 60 g/mol
1 mol propén tömege=14+13+15=42 g/mol

1 mol izopropil-alkoholból 1 mol propén keletkezik.
60 g izopropil-alkoholból 42 g propén keletkezik.
5400 g izopropil-alkoholból 5400*42/60= 3780 g propén keletkezik.
Módosítva: 5 éve
0