Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gondoltam egy számra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1740
Egy kétjegyű természetes szám számjegyeinek összege 12. Ha a jegyeit felcseréljük, a szám értéke 75 százalékkal növekszik. Melyik ez a szám?

14. Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 12. A számjegyek felcserélésével kapott szám az eredeti szám kétszeresénél harminckilenccel kisebb. Melyik lehet ez a kétjegyű szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Két feladatod van de az eleje mind a kettőnek ugyanaz:
EREDETI: tízesek helyén: x, egyesek helyén 12-x, azaz 10*x+1*(12-x)=9x+12
ÚJ SZÁM: tízesek helyén 12-x, egyesek helyén x, azaz 10*(12-x)+1*x=120-9x

innen jön a két feladat közötti eltérés:
1. (9x+12)*1,75=120-9x /az 1,75=175%, ami 75%-kal több mint a 100%/
15,75x+21=120-9x /+9x
24,75x+21=120 /-21
24,75x=99 /:24,75
x=4 és 12-x=8 vagyis az eredeti szám 48. Ellenőrzés: 48*1,75=84, ami tényleg az eredeti fordítottja.

2. (9x+12)*2-39=120-9x
18x+24-39=120-9x
18x-15=120-9x /+9x
27x-15=120 /+15
27x=135 /:27
x=5 és 12-x=7 vagyis az eredeti szám 57. Ellenőrzés: 57*2-39=114-39=75, ami tényleg az eredeti fordítottja.
2

Mivel a feladatot Gábor megoldotta, ezért csak a videómat szeretném ajánlani hozzá, ahol ezt a típust magyarázom. Érdemes megnézned. :)
https://www.youtube.com/watch?v=j21MOo3lX-o&list=PLwXxAxAEOlGi9V6gg5-bKzSjBVAQMubor
Módosítva: 5 éve
1