Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gondoltam egy számra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1519
Egy kétjegyű szám egyik számjegye háromszor akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor az új szám az eredeti kétszeresénél tízzel nagyobb lesz. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Mivel az új szám nagyobb, ezért a két szám a következőképpen írható fel:
EREDETI: tízesek helyén: x, egyesek helyén: 3x azaz 10*x+1*3x=13x
ÚJ SZÁM: tízesek helyén 3x, egyesek helyén: x azaz 10*3x+1*x=31x

A szöveg szerint: 31x=13x*2+10
31x=26x+10 /kivonva 26x-t
5x=10
x=2 és 3x=6
Tehát az eredeti szám:26 Ellenőrzés: 26*2+10=62, ami tényleg az eredeti fordítottja.
2