Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
367
3855. Feladat
mellekletben csatoltam
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Először a két egyenes metszéspontját kell meghatározni, egyenletrendszerrel:
I. x+2y=12
II. 5x-3y=-5
a felső egyenletből x-et kifejezve: x=12-2y
behelyettesítve az alsóba: 5*(12-2y)-3y=-5
felbontva a zárójelet: 60-10y-3y=-5
összevonás után: 60-13y=-5, azaz -13y=-65 amiből y=5
x pedig x=12-2*5=2
vagyis a középpont (2;5)
Az y tengely érintéséhez az kell, hogy a középpont pontosan 2 egységre legyen, vagyis a sugár 2 legyen. Így az egyenlet:
(x-2)2+(y-5)2=4
1

Az első válasz nagyon szép és jó. Gratulálok a válaszolónak.
0