Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Teljesítmény kiszámítása

Főoldal » Általános iskola » Fizika
763
Egy főzőlapon egy könnyű fémedényben 1 liter, eredetileg szobahőmérsékletű (18°C) víz 7 perc alatt melegedett fel 100°C-ra. Mekkora lehet a főzőlap teljesítménye, ha a melegítés hatásfokát 100%-osnak tekintjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, energia, teljesítmény, Energiaváltozás, hatásfok
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Aki tudja, az legyen szíves a számolást is leírni!
0

Adatok:
1liter=1kg a víz tömege
t=7perc=420s
ΔT=100-18=82⁰C (a hőmérséklet változás)
c=4,2kJ/kg·⁰C (ez a víz fajhője, ezt a feladat nem adta meg, ezt táblázatból (internet, tankönyv) lehet kikeresni)
A víz felforralásához szükséges hőmennyiség: Q=W (Ez a hőmennyiség egyenlő azzal, hogy mennyi munkát végez a forralás közben a főzőlap)
W=Q=c·m·ΔT=4,2·1·82=344,4kJ=344400J
P=W/t=344400/420=820J/s=820W=0,82kW a főzőlap teljesítménye
Módosítva: 5 éve
1